mirjam_art

WIST U DAT ?

Mirjam Nuver  graag samenwerkt met stylisten: haar werk wordt met regelmaat uitgeleend voor styling doel einden.

Opdrachten voor theater, televisie  e.d  tot de mogelijkheden behoren.

Mirjam Nuver  een erkend stagebedrijf is. Zij begeleidt studenten uit de hele wereld die het hoedenvak willen leren.

Mirjam diverse prijzen heeft gewonnen met haar werk en dat hoeden zijn opgenomen in  collecties van musea in binnen en buitenland.

Mirjam haar werk ook verkoopt via kunst en designbeurzen in binnen en buitenland.

Mirjam deelneemt aan internationale tentoonstellingen,

exposities en shows waar zij speciale producten en ontwerpen voor ontwikkeld.

Mirjam Nuver ook hoeden/mutsen ontwerpt die  geschikt  zijn voor mensen met haarverlies.

Mirjam Nuver

HOEDENONTWERPSTER

Opgeleid als grafisch ontwerpster aan de Academie voor Beeldende Kunsten, voelde Mirjam zich aangetrokken tot mode en vormgeving, van jongs af aan maakte en ontwierp zij haar eigen kleding.
Deze interesse en haar grafische opleiding komt tot uitdrukking in haar werk. Niet geschoold als hoedenmaker heeft tot gevolg gehad dat zij onbelast door het ambacht andere en innovatieve technieken toepast. Wat resulteert in collecties met een eigenzinnig en uniek handschrift.

Deels leerde Mirjam het vak van haar moeder, zij is hoedenmodiste en inmiddels meer dan 40 jaar in dat vak werkzaam. In haar moeders hoedenwinkel werkte Mirjam part-time tijdens haar studie. Voor haar afstudeerproject als grafisch vormgever (Academie Minerva 1985) ontwikkelt zij een campagne voor het dragen van de hoed. Onderdeel van het afstudeerwerk waren een aantal zelf ontworpen hoeden. Daar liggen haar eerste stappen als hoedenontwerpster.
De eerste ontwerpen van haar hand zijn unica, ongebruikelijke, sculpturale vormen. Vooral werk voor shows en exposities. Na een postacademische opleiding (modevormgeving en strategie) aan de ABK in Arnhem, besluit zij zich alleen nog te gaan bezighouden met het ontwerpen en maken van hoeden. Beïnvloed door de ervaringen in de winkel van haar moeder is zij zich bewust geworden van het belang van draagbaarheid en functionaliteit. In 1991 ontwerpt zij haar eerste serie-collectie. Zij zoekt naar vernieuwing, andere vormgeving en een jongere uitstraling die mensen weer kan enthousiasmeren om hoeden te gaan dragen. Hoeden voor speciale gelegenheden, voor iedere dag, tegen zon, kou en regen of “just for fun”.
In haar collecties maakt zij gebruik van klassieke hoedenmaterialen zoals vilt, sisal en stro. Haar technieken zijn echter innovatief en impulsief, veel modellen worden op een moulage achtige wijze gemaakt of ontworpen. Vouwen, knippen, kreuken en scheuren zijn deel van dit proces. Het resultaat heeft vaak een grafische uitstraling. Decoraties als bloemen, veren en voiles worden bij uitzondering toegepast. Vaak kan de drager zelf iets aan de vorm toevoegen, door het model te draaien, te vouwen of te keren. Ritsen, drukknopen en soepelheid van het materiaal geven hier aanleiding toe.
Een aantal van haar modellen zijn inmiddels classics zoals de uitvouwbare hoed” de Chapeau Claque”. Het eerste model uit deze serie (die wordt geleverd met een bijpassende kartonnen enveloppe) wordt in 1993 genomineerd voor de Rotterdamse designprijs. Inmiddels zijn er meer dan 25 verschillende uitvoeringen van dit ontwerp leverbaar. Mirjam Nuver heeft fans in binnen en buitenland die vaak diverse modellen van haar in hun bezit hebben.
Soms werkt zij samen met ontwerpers van breisels of dessins. Nieuwe mogelijkheden als 3d print technieken volgt zij met grote interesse. Evenals oude en traditionele technieken die van toepassing kunnen zijn op haar werk. Extravagante ontwerpen en unica die zij maakt voor shows en exposities vormen een inspiratie voor nieuwe ontwerpen in de seriecollectie. Alle hoeden worden in eigen atelier met de hand geproduceerd wat ook zorgt voor nieuwe impulsen en ideeën.
De hoeden van Mirjam Nuver hebben een tijdloze uitstraling.

handtekening70grijs